korpus na dort

Co budeme potřebovat:

  1. 250g hl. mouky
  2. 240g moučkového cukru
  3. 150ml oleje
  4. 100ml vroucí vody
  5. 4 – 5 vajec  (podle toho jak chcete mít dort veliký)
  6. jeden prášek do pečiva

Postup:

Ušleháme bílky s půlkou cukru. V druhé míse vyšleháme žloutky do pěny s druhou půlkou cukru. Do vyšlehaných žloutků přidáme olej, vodu, potom po lžičkách mouku, ve které už je prášek do pečiva a nakonec opatrně přimícháme ušlehané bílky.
Těsto nalijeme do formy a pečeme cca 50-60 minut při teplotě cca 160 stupňů – nejlépe v horkovzdušné troubě.

Několik zásad pro dobrý piškot:

  • formu vymažeme pouze dno, kraje se nevymazávají
  • s těstem zacházíme opatrně, pomalu naléváme do formy
  • opatrně vkládáme do trouby, při cestě nesmíme s formou nijak klepnout
  • trouba musí být pořádně vyhřátá
  • nejméně 15 min po vložení formy do trouby nesmíme troubu otevřít, jinak se piškot srazí
  • upečený dort necháme pomalu vychladnout v polootevřené troubě

Přeji dobrou chuť :)